Фава с карамелизиран лук и каперси

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. фава (сух жълт грах)
1 глава жълт лук, разрязана на четвъртинки
2-3 скилидки чесън
1 дафинов лист
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. риган
сокът на 1/2 лимон
2 големи глави червен лук, нарязани на полумесеци
1 ч.л. кокосова захар
каперси, предварително накиснати в студена вода
1 ч.л. риган, за поръсване
Основни неща
Вид кухня

Гръцката фава е семпло, здравословно и вкусно предястие. Аз я приготвям без абсолютно никаква мазнина и не отстъпва на вкус по никакъв начин.

Дори карамелизирания лук задушавам само във вода и малко кокосова захар. Много приятен завършек на фавата са каперсите, които придават неповторим средиземноморски вкус и аромат. 

Съставки

Как да приготвим

1

В голяма тенджера сложете фавата с вода, достатъчно да я покрие цялата. Добавете 1 глава лук, разрязана на четвъртинки, скилидките чесън и подправките. Сложете капака и оставете да ври. Щом заври, намалете котлона на средна степен. 

2

Оставете да се вари, докато цялата вода се абсорбира. Ако още не е сварена, добавете още малко вода. Подправете с морска сол и черен пипер.

3

Докато фавата се готви, пригответе карамелизирания лук. В сух тиган сложете червения лук, нарязан на полумесеци и малко вода. Разбърквайте периодично и добавяйте по-малко вода, за да не загори лукът. Щом лукът омекне, прибавете кокосовата захар и продължете да разбърквате още няколко минути, докато се карамелизира. 

4

Когато фавата е сварена, извадете дафиновия лист, добавете сока на 1/2 лимон и пасирайте с пасатор, докато се получи гладка смес. Прехвърлете в чиния за сервиране.

5

Отгоре поставете карамелизирания лук, поръсете с риган. По желание добавете още лимонов сок.

6

Прибавете и каперсите, които предварително сте накиснали в студена вода, за да се отмие оцета (лимонената киселина) от тях. Сервирайте фавата топла!

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече