Дип с артишок и спанак

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

120 г. артишок от консерва, без мазнина*
50 г. спанак (пресен или замразен)
250 г. бял боб от консерва, отцеден от течността
2-3 скилидки чесън
сокът на 1 лимон
магданоз
1 с.л. зехтин (по желание)
морска сол и прясно смлян черен пипер
Основни неща

За мен, най-впечляващото в италианската кухня, е артишокът. Италианците го ядат постоянно - в паста, върху пица, в супи и основни ястия, в салати, задушен, паниран, пържен. Дори го слагат на масата просто така, както ние, българите, слагаме лютите чушки. 

Разбира се, най-здравословният вариант за приготвяне на артишок, е на пара. 

Артишокът е много интересен зеленчук. Пробваш ли го веднъж, обикновено искаш пак. Той е източник на ценни вещества - фитохимикали, витамини А, Е и К, аминокиселини и ензими. Не подминавайте с лекота артишока, а го консумирайте често, особено на вечеря, когато ще подпомогне черния дроб да се пречисти на следващата сутрин.

И понеже аз много обичам този зеленчук, реших най-сетне да си приготвя дип с артишок и спанак

Съставки

Как да приготвим

1

Сложете спанака в гореща вода за 1-2 минути. Извадете и отцедете добре от водата.

2

Прехвърлете в блендер всички съставки - артишока*, спанака, боба, чесъна, лимоновия сок и магданоза. По желание добавете малко зехтин. При необходимост добавете малко вода. Блендирайте, докато се получи паста. Не е нужно да е абсолютно гладка, по-добре да има малки парченца. Подправете с морска сол и черен пипер.

3

Може да сервирате върху филийки квасен хляб, с крекери или зеленчукови пръчици. Поръсете с още пресен магданоз и парченца артишок.

4

*Избирайте артишок в консерва или бурканче без мазнина. Изплакнете добре или накиснете за 30 минути в студена вода, за да се отмие лимонената киселина.

Още рецепти за предястия

Още рецепти със спанак

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече