Тиквички със сушени домати и бадемова коричка

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

5 тиквички, нарязани на колелца
120 г. сушени домати, нарязани на малки парчета
2-3 скилидки чесън, нарязани на малки парчета
зехтин, екстра върджин
морска сол, прясно смлян черен пипер
кайенски пипер (по желание)
5 с.л. бадемово брашно
5 с.л. твърдо веган сирене (веган вариант), пекорино или пармиджано (вегетариански вариант)
пресен копър за гарниране

Алергени

Бадемово брашно
Сирене Пекорино
Основни неща

Тиквичките са богати на много витамини, минерали и антиоксиданти. Те съдържат витамин А, което ги прави полезни за очите и имунната система. Също съдържат голямо количество вода и фибри, което подобрява функциите на храносмилателната система. Спомагат работата на сърцето, намаляват нивата на кръвната захар и подпомагат отслабването. Най-много полезни вещества се намират в кората, така че, използвайте органични тиквички и не ги белете. 

Вкъщи обичаме тиквичките всякак - в супа, в десерт, в салата, печени. Този път, обаче, реших да са малко по-различни и добавих сушени домати и направих отгоре хрупкава коричка от бадемово брашно и пекорино. Сервирах с много копър и пролетта влетя със страшна сила в нашата кухня. По желание добавете млечен или ядков сос, задължително с много чесън!

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса.

2

Нарежете тиквичките на колелца и ги подредете на дъното на тавичка, леко намазнена със зехтин. Добавете малко сушени домати и чесън.

3

Наредете следващите редове отново с тиквички, сушени домати и чесън. Овкусете с морска сол, прясно смлян черен пипер и кайенски пипер. Поръсете с малко зехтин. Добавете малко вода в тавичката. 

4

Най-отгоре поръсете с бадемово брашно и пекорино и печете, докато тиквичките омекнат и се получи приятен загар отгоре, около 40 минути. 

5

Сервирайте тиквичките веднага, поръсени обилно с копър. По желание добавете чеснов сос. 

Още рецепти с тиквички

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече