Кюфтета от жълта леща

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

250 г. жълта леща, накисната за 20 минути в студена вода и изплакната
1 глава лук, нарязана на ситно
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 червена чушка, нарязана на ситно
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. куркума 
1/2 ч.л. къри на прах
морска сол и черен пипер
1-2 с.л. тапиока
Основни неща

Здравословен обяд или вечеря на растителна основа - кюфтенца от жълта леща. Приготвят се лесно и бързо, с малко съставки и са наистина страшно вкусни. С цветна салата в допълнение, се превръщат в питателна и засищаща храна. 

Жълтата леща е богатa на фолиева киселина, магнезий, желязо, тиамин, фосфор. Тя е източник на фибри и протеини; подпомага храносмилателната система, поддържа стабилни нивата на кръвната захар, защитава сърцето и подсилва имунната система. 

Съставки

Как да приготвим

1

Сварете жълтата леща за 15 минути. Отцедете и сложете в блендер да я направите на пюре. Може да я намачкате и с пасатор.

2

През това време загрейте тиган. Сложете лука, чесъна и червената чушка. Добавяйте по 1 с.л. вода през няколко минути, докато зеленчуците се задушат и омекнат. Прибавете и подправките. След около 10-12 минути ще са готови.

3

Смесете всичко заедно - лещата със зеленчуците и подправките. Добавете тапиоката и разбъркайте добре. Ще се получи тесто лесно за обработка.

4

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене. С ръце оформете малки кюфтенца и подредете в тавата. 

5

Печете 25-30 минути. Сервирайте със салата.

Още рецепти за основни ястия

Всички коментари

Общо коментари: 2
Анна
С какво може да се замести брашното от тапиока? Мерси предварително!
Здравословно в кухнята с Тони
Здравейте, Анна. Брашното от тапиока може да заместите с брашно от нахут, картофено нишесте, нишесте от аратут.

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече