Коледен кръгъл щолен с марципан, сушени плодове и ядки

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. бяло брашно
10 г. суха мая
1 ч.л. морска сол
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. карамфил на прах
1/4 ч.л. кардамон на прах
3/4 ч.л. канела на прах
40 г. захар
330 мл. прясно мляко, топло
50 г. свинска мас, разтопена
1 яйце
сокът на 1/2 портокал
100 г. сушени плодове - стафиди, червени боровинки
180 г. марципан, охладен и настърган
30 г. бадеми, натрошени
15 г. масло за намазване
пудра захар за поръсване

Алергени

Прясно мляко
Яйца
Глутен
Портокали
Масло
Бадеми
Основни неща
Вид кухня

Ако Ви кажа, че не съм яла по-вкусен щолен, няма да излъжа. А като си представя, че за малко щях да го съсипя - забравих да сложа захар в тестото. Толкова съм изключила да използвам бяла захар, че наистина не я добавих, докато месех тестото. Изпекох щолена в кръгла форма, за да му придам още по-празничен вид и го забърках с много бадеми, стафиди, червени боровинки и марципан.

Съставки

Как да приготвим

1

Смесете маята, брашното, солта, подправките и захарта в голяма купа. Не забравяйте захарта като мен. Ако все пак я забравите, по-долу ще ви кажа как си реших проблема. 

2

В друга купа смесете млякото, маста и яйцето. Разбъркайте добре и добавете към сухите съставки. Месете на ръка или с миксер около 8 минути, докато тестото стане пухкаво, разтегливо и гладко. 

3

Намазнете купата с малко мас и върнете тестото вътре. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа на топло.

4

В малка тенджерка сложете портокаловия сок със стафидите и червените боровинки. Загрейте за няколко минути на среден огън. Махнете от котлона и оставете настрана, за да се накиснат добре сушените плодове. 

5

Прехвърлете втасалото тесто върху набрашнен плот и разточете във формата на правоъгълник. (Аз бях забравила захарта, затова реших да я добавя на този етап. Поръсих втасалото тесто с малко захар и премесих няколко пъти. След това разточих.)

6

Настържете охладения марципан върху тестото. Поръсете с накиснатите плодове и натрошени бадеми. Притиснете ги леко в тестото. Завийте на руло от към широката страна. С остър нож разрежете полученото руло по средата по цялата дължина. Ще получите две ивици, които кръстосайте една върху друга, все едно сплитате плитка. Хванете двете краища и прехвърлете в кръгла тавичка, с подвижен ринг и хартия за печене на дъното. Покрийте с кърпа и оставете да втаса отново за половин час. 

7

Загрейте фурната на 160 градуса. 

8

Щом тестото втаса, сложете във фурната и печете 35-40 минути.

9

Намажете щолена отгоре с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар.

Още рецепти за коледни сладкиши

Други наши Коледни рецепти

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече