Базелски медени сладки

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

60 г. кокосова захар
100 г. мед или кленов сироп
50 г. лимонови и портокалови корички
50 г. начукани бадеми
50 г. бадемово брашно
100 г. безглутеново брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. карамфил на прах
1/4 джинджифил на прах
2 с.л. бадемов ликьор, за глазиране (по желание)

Алергени

Мед
Бадеми
Основни неща

Традиционните базелски медени сладки се правят с обикновено брашно и обикновена захар, но аз реших да направя безглутенов вариант на тези страхотни сладки и то без бяла захар. Щом ги направих, веднага разпознах вкуса и аромата на този сладкиш, който съм опитвала преди години. Медените сладки имат изключително запомняща се текстура и аромат, благодарение на плодовите корички и бадемите. И колкото по-дълго стоят в кутията, толкова по-вкусни и дъвчащи стават.

Съставки

Как да приготвим

1

Кокосовата захар и меда или кленовия сироп се слагат на котлона на бавен огън, докато захарта се стопи. Към тях се добавят лимоновите и портокаловите корички и бадемите.

2

В купа се смесват всички сухи съставки - двата вида брашно и подправките. Сухите съставки се смесват с медената смес. Получава се стегнато, лепкаво тесто. 

3

Върху набрашнен лист хартия за печене разточете тестото до достигане на дебелина от 1 см и приблизителна форма на квадрат. Приберете в хладилник поне за 1 нощ, за да попият добре всички аромати.

4

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава, покрита с хартия за печене. Сложете отгоре охладения блат и печете 15 минути.

5

Извадете от фурната и намажете с бадемовия ликьор, докато е горещо. Оставете да изстине и разрежете на малки квадратчета.

6

Съхранявайте медените сладки в кутия. Колкото по-дълго стоят, толкова по-вкусни стават.

Още рецепти за коледни сладки

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече